U bent hier: Home / Studiedomeinen / Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Klik op een stad om opleidingen in de gezondheidszorg in jouw regio te ontdekken.

Klik op een stad om opleidingen in de gezondheidszorg in jouw regio te ontdekken.

De kaart is spijtig genoeg niet beschikbaar op onze mobiele website. Je kan uiteraard wel manueel op locatie en een heleboel andere criteria zoeken in onze opleidingsdatabank

Een zorgjob is werken met je hoofd, je handen en je hart.

Een completere opleiding dan eentje in het domein gezondheidszorg kan je voor je persoonlijke ontwikkeling moeilijk vinden. Het aanbod in het studiegebied gezondheidszorg binnen de associatie KU Leuven is compleet. Je vindt er zowel professionele als academische opleidingen.

De professionele bacheloropleidingen gezondheidszorg geven een algemene opleiding per beroep. Nadien biedt de associatie een grote waaier aan van bachelor-na bacheloropleidingen (banaba’s) waarbij je je nog verder kan specialiseren.

Verpleegkunde wordt vierjarige opleiding

Vanaf het academiejaar 2016-2017 zal de professionele bacheloropleiding verpleegkunde vier jaar duren. Tijdens dit vierde jaar zullen de studenten via een contractstage deeltijds aan het werk kunnen gaan in de sector.

 

Professionele bachelors aan hogeschool

Academische bachelors en masters aan KU Leuven

Na de professionele bachelor ergotherapie, verpleegkunde of vroedkunde kan je eventueel, via  een schakeljaar, een masteropleiding volgen aan de universiteit (master verpleegkunde en vroedkunde, interuniversitaire master ergotherapie). Ook een doctoraat in deze domeinen behoort tot de mogelijkheden.

Jobzekerheid troef!

De meeste opleidingen in dit studiegebied geven een grote jobzekerheid gezien de toenemende vergrijzing en de stijgende zorgvraag in onze maatschappij.

Twijfel je nog of gezondheidszorg wel iets is voor jou? Voor heel wat professionele opleidingen kan je een ‘inleefmoment’ aanvragen op de website www.ikgaervoor.be. Ondervind zelf of het domein van de gezondheidszorg jou ligt of niet.

Top

Samenwerking professionele en academische opleidingen gezondheidszorg

De bacheloropleidingen verpleeg- en vroedkunde werken binnen de associatie zeer nauw samen, onder leiding van het Academisch Centrum voor Verpleeg- en vroedkunde (www.accentvv.be) in de Werkgroep Verpleeg- en vroedkunde. Deze werkgroep komt maandelijks samen om de kwaliteit van de opleidingen onderling te stimuleren en af te stemmen met de masteropleiding. Ook wordt in deze werkgroep de waaier aan specialisaties besproken via banaba of postgraduaatopleidingen.

De bacheloropleidingen ergotherapie werken ook samen in de beroepsvereniging voor ergotherapeuten en dit in functie van de gezamenlijk aangeboden interuniversitaire master in de ergotherapie.

Top