U bent hier: Home / Studiedomeinen / Onderwijs

Onderwijs

Klik op een stad om opleidingen in het domein onderwijs in jouw regio te ontdekken.

Klik op een stad om opleidingen in het domein onderwijs in jouw regio te ontdekken.

De kaart is spijtig genoeg niet beschikbaar op onze mobiele website. Je kan uiteraard wel manueel op locatie en een heleboel andere criteria zoeken in onze opleidingsdatabank

Geïntegreerd of specifiek? Hogeschool of universiteit?

Het diploma van leraar kun je in Vlaanderen verwerven door ofwel een geïntegreerde of een specifieke lerarenopleiding te volgen.

Geïntegreerd

De geïntegreerde lerarenopleidingen zijn de professionele bacheloropleidingen die voorbereiden om les te geven in het kleuter, lager en de eerste jaren van het secundair onderwijs. Die opleidingen volg je aan een hogeschool.

Specifiek

De specifieke lerarenopleidingen kun je volgen aan de universiteit (en hogescholen in het geval van de kunsten), na of samen met het behalen van een masterdiploma. Daarnaast zijn er aan de KU Leuven nog andere academische opleidingen die inhoudelijk aansluiten bij de onderwijswereld.

Voor een job in de sector van het onderwijs heb je binnen de Associatie KU Leuven dus een ruime keuze tussen professionele en academische opleidingen in Aalst, Brugge, Brussel, Diepenbeek, Diest, Dilbeek, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Sint-Niklaas, Tielt, Torhout, Turnhout en Vorselaar.

Ook centra voor volwassenonderwijs (CVO's) bieden specifieke lerarenopleidingen aan. Hogescholen, universiteit en CVO's werken voor hun lerarenopleidingen samen in het kader van expertisenetwerken. Het expertisenetwerk van de Associatie KU Leuven, School of Education, heeft een zelf een uitgebreide werking.