Biomedische Laboratoriumtechnologie

Heb je een analytische geest, ben je geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en wil je graag een maatschappelijk rol opnemen? De opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie schoolt je tot een veelzijdige en competente laborant. Je leert artsen bijstaan bij het stellen van een diagnose, of meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De opleiding start met een algemeen jaar, waarna je kiest voor een van de twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie of Medische Laboratoriumtechnologie. De nadruk ligt sterk op de combinatie van theorie en praktijk; de studie wordt afgesloten met een stage en een bachelorproef.

Afstudeerrichtingen
In de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie leer je zeldzame aandoeningen onderzoeken, nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen en kwaliteitscontroles uitvoeren. Je verdiept je in de biotechnologie, die gentechnologie, virologie en bio-informatica omvat. Met het bachelordiploma Farmaceutische en Biologische laboratoriumtechnologie kun je aan de slag in onderzoekslaboratoria van universiteiten, overheden of de industrie, in de productie-eenheden van farmaceutische en biotechnische bedrijven of in een technisch-commerciële functie in een farmaceutisch of biomedisch bedrijf.
De afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie kun je volgen aan de hogescholen Odisee, Thomas More en UCLL
Lichaamsvochten onderzoeken, ziektes detecteren die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme, bloedcellen bestuderen, alcohol opsporen of schimmels identificeren: je leert het in de afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie. De nadruk ligt er op de verschillende onderzoeks- en analysetechnieken. Kies je voor Medische laboratoriumtechnologie, dan kun je terecht in een ziekenhuis, een bloedtransfusiecentrum, een privélabo of aan de universiteit, maar ook in de medische sector, bijvoorbeeld als technisch-commercieel vertegenwoordiger van apparatuur of producten. Met dit diploma kun je in een klinisch of medisch laboratorium werken en mag je ook bloed afnemen. Je komt dus ook in contact met patiënten.
De afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie kun je volgen aan de hogescholen Odisee, Thomas More en UCLL.

Deze opleiding kan je volgen bij:

Start de basisproef

 

De orientatieproef

De oriëntatieproef voor de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bestaat uit een basisproef en 2 afstudeerproeven.

  • In de basisproef ontdek je de belangrijkste vakken  van het eerste jaar van de opleiding.De proef bestaat uit een aantal tekstfragmenten. Lees aandachtig elk fragment, waarna je telkens een meerkeuzevraag kunt oplossen. Geschatte duur van de proef: 35 minuten.
  • De afstudeerproeven geven je een inkijk in de verschillende afstudeerrichtingen: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en Medische Laboratoriumtechnologie. Iedere proef bevat beeld- en tekstfragmenten. Bij ieder tekstfragment hoort een vraag. Ga telkens voor jezelf na of de inhoud je ligt. Geschatte duur van elke proef: 15 minuten.

Start de basisproef

Hoe ga je te werk?

  • Je kiest zelf welke proeven je (eerst) doorloopt. Wel raden we je aan om een afstudeerproef te combineren met de basisproef: zo krijg je een goed beeld van de opleiding.
  • Leg de proeven af op een pc, niet op een smartphone. Kies bij voorkeur Chrome als browser.
  • Houd een rekenmachine, pen en papier bij de hand, zodat je notities kunt maken.
  • Gebruik indien nodig een hoofdtelefoon voor de fragmenten met geluid.
  • De volgorde van de proeven bepaal je zelf. Ook binnen één proef kan je vragen overslaan, of terugkeren naar een vorige vraag.