U bent hier: Home / Afwijkende toelating - bacheloropleidingen

Afwijkende toelating - bacheloropleidingen

Diplomavoorwaarden

De algemene diplomavoorwaarden om te starten in een professionele bachelor of academische bachelor in het hoger onderwijs zijn:

  • een Belgisch diploma van het secundair onderwijs;
  • een Belgisch diploma van het hoger onderwijs van het korte type;
  • een Belgisch diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie met uitzondering van het getuigschrift voor pedagogische bekwaamheid;
  • een diploma of getuigschrift dat bij of krachtens een wet, decreet, Europese richtlijn of een andere internationale overeenkomst als gelijkwaardig met de diploma's uit de hierboven vermelde categorieën wordt erkend.

Toelatingsonderzoek

Ook als je niet aan deze voorwaarden voldoet, is het echter mogelijk om toelating te krijgen voor een bacheloropleiding. Daarvoor kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek. Het toelatingsonderzoek is toegankelijk voor iedereen die:

  • voldoet aan de taalvoorwaarden;
  • op 31 december van het eerstvolgende academiejaar 21 jaar is

Het toelatingsonderzoek gebeurt op dezelfde manier voor alle kandidaten binnen de Associatie KU Leuven. Als je slaagt, krijg je een bewijs van toelating tot alle bacheloropleidingen van de associatie. Aan deze toelating wordt wel een richtinggevend studieadvies gekoppeld.

Bewijs van toelating IS NIET diploma secundair onderwijs

De assessmentcommissie kan je toegang verlenen tot een bacheloropleiding. Deze toegang is echter niet gelijkgesteld met het diploma secundair onderwijs. Daarom is het in sommige gevallen meer aangewezen om alsnog je diploma secundair onderwijs te behalen. Je kan dit doen via de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap of onder begeleiding van een Centrum voor Volwassenenonderwijs.

 

Inschrijven toelatingsonderzoek bacheloropleidingen

Om deel te nemen aan het toelatingsonderzoek schrijf je je in via onderstaande linken, of contacteer je de centrale aanspreekpersoon van één van de instellingen van de Associatie KU Leuven:

Bovenstaande contactpersoon zal je begeleiden of doorverwijzen naar een collega. Je krijgt alle nodige informatie over de toelatingscriteria en over de verdere procedure. Als je bepaalde functiebeperkingen hebt die je kunnen hinderen bij het toelatingsonderzoek (bv. een visuele of auditieve functiebeperking, dyslexie...), kan je dit melden en bekijkt men met jou hoe hieraan tegemoet kan worden gekomen. Je aanvraag, met dossier, moet bij voorkeur voor 1 september zijn ingediend om te kunnen starten in het eerste semester; en voor 10 januari om te kunnen starten in het tweede semester. Zo is er genoeg tijd om de procedure af te ronden voor de start van het nieuwe semester.

Daarna omvat het toelatingsonderzoek een aantal testen en een gesprek waarin men peilt naar je motivatie, je persoonlijke situatie, je leerhouding, je schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid e.d.

Na afloop ontvang je de resultaten van het toelatingsonderzoek, met een bijbehorend studieadvies. Als je slaagt, ontvang je een bewijs van toelating. Die toelating geldt voor alle bacheloropleidingen van de instellingen van de Associatie KU Leuven.

Het toelatingsonderzoek is gratis en je kan het maar één keer per academiejaar doorlopen.

Meer informatie over de procedure voor afwijkende toelating vind je in het associatiereglement afwijkende toelating.

Het toelatingsonderzoek is specifiek gericht op de toegang tot bacheloropleidingen.