U bent hier: Home / EVC

Relevante ervaring

Je behaalde een graduaat of HBO5-diploma in het betrokken vakgebied • Je deed relevante werkervaring op • Je versterkte je competenties via deze werkervaring • Je wilt deze competenties op bachelorniveau laten erkennen? Dan kan je deelnemen aan onze Assessment Centers.

Wil je de opleiding starten in het academiejaar 2024-2025, neem dan bij voorkeur vóór 1 juni  2024 contact op met de EVC-begeleider van de onderwijsinstelling waar je jouw EVC-procedure wenst te doorlopen. Dan kan je tijdig een overleg plannen. 

Details over de data  en inhoud van alle Assessment Centers kan je in de brochures 2024-2025 vinden. 

Meer info over de EVC - procedure: www.evcprocedure.be

Meer info over het associatiereglement EVC-EVK

​​​​​

Odisee   Thomas More   UCLL   Vives   LUCA

Vragen

Door het opstarten van een EVC-procedure (erkenning van eerder verworven competenties) kan je competenties laten erkennen die je buiten het formele onderwijs hebt verworven. Je laat deze dan onderzoeken via een bekwaamheidsonderzoek. Op basis daarvan kan je een bewijs van bekwaamheid krijgen, dat de competenties beschrijft die je al verworven hebt. Dit bewijs van bekwaamheid kan je inbrengen in een EVK-procedure (erkenning van eerder verworven kwalificaties) om vrijstellingen aan te vragen in een studietraject.

Als je al andere (formele) studiebewijzen op zak hebt die inhoudelijk aansluiten bij de opleiding die je wil volgen, kan je hiermee ook vrijstellingen aanvragen in een EVK-procedure. EVK staat voor Eerder Verworven Kwalificatie.

Procedure voor EVC - erkenning van eerder verworven competenties

Informeer je eerst goed via de website, een infosessie of brochure van de instelling waar je je competenties wil laten onderzoeken. Zo kan je zelf inschatten of je in aanmerking komt voor een EVC-procedure. Daarna kan je een intakegesprek aanvragen. Daar geeft men je een advies of het zinvol is om een EVC-procedure op te starten. Het heeft immers weinig zin om tijd, geld en energie te investeren in een procedure als dat geen resultaat oplevert. Voor een aantal opleidingen kan je jouw EVC-aanvraag doen via het EVC-platform op www.evcprocedure.be.  Als je voor de gewenste opleiding daar niet terecht kan, neemt dan contact op met de EVC-coördinator van de instelling zelf.

Om een EVC-procedure op te starten, neem je contact op met de EVC-coördinator in één van de instellingen van de Associatie KU Leuven:

Besluit je om je kans te wagen? Dan moet je je competenties kunnen bewijzen in een bekwaamheidsonderzoek. Dat kan door een "e-portfolio" samen te stellen met ervaringsverslagen of met voorbeelden van je prestaties. Daarnaast kan de instelling ook een interview afnemen of een praktijkopdracht geven waar je je competenties concreet moet aantonen. Je krijgt zeker hulp om je dossier op te stellen.

Als je het bekwaamheidsonderzoek tot een goed einde brengt, krijg je een bekwaamheidsbewijs dat geldig is bij alle instellingen van de Associatie KU Leuven.

Een EVC-procedure is niet gratis. De exacte kosten zijn afhankelijk van het aantal competenties dat je laat onderzoeken en de complexiteit van het onderzoek. De kostprijs vind je hier.

Meer informatie over EVC en EVK in de Associatie KU Leuven vind je in het associatiereglement.

Om een E(erder)V(erworven)K(walificatie)-procedure op te starten, neem je contact op met de instelling waar je een opleiding wil volgen.

De instelling vergelijkt de kwalificatie die je behaald hebt met de inhoud van de opleiding die je wil volgen. Breng daarom alle relevante bewijsstukken mee, zoals de opleidingsprogramma, een overzicht van de opleidingsonderdelen die je volgde, de inhoudstafel van een bepaalde cursus...

Op basis van een EVK-procedure kan je volledig of gedeeltelijk worden vrijgesteld voor sommige opleidingsonderdelen bij je inschrijving.

Een EVK-procedure is gratis, tenzij er een bijkomend bekwaamheidsonderzoek nodig is. Daarvoor betaal je maximaal €50. Bij de door jou gekozen onderwijsinstelling kan je dit navragen.

Meer informatie over EVC en EVK in de Associatie KU Leuven vind je in het associatiereglement.

 

Assessment Center Verpleegkunde

Je behaalde reeds een diploma in de zorg en hebt relevante werkervaring als verpleegkundige?

Infobrochure 

 

Assessment Center Orthopedagogie

Je behaalde reeds een graduaatsdiploma orthopedagogie en hebt relevante werkervaring?

Infobrochure

 

Assessment Center              Sociaal Werk

Deed je relevante werkervaring op in praktijken van het sociaal werk?

Infobrochure

 

Assessment Center Orthopedie

Deed je relevante werkervaring op als orthopedisch technoloog (schoentechnologie, orthesen, prothesen en/of bandages)?

Volgende datum assessmentcenter:

  • 15 mei 2024
    (start opleiding september 2024)

Infobrochure

 

Assessment Center Bedrijfsmanagement

Deed je relevante (werk)ervaring op in de sector accountancy en fiscaliteit en merk je dat je competenties doorheen deze werkervaring gegroeid zijn?

Volgende data assessmentcenter:

  • eind januari 2024 - in overleg
    (start opleiding februari 2024)

Infobrochure

Combilogo EU Vlaamse Overheid-embleem financieringsverklaring